CBdíly.cz

Tipy na podzimní aktivity: jak si užít výlety do přírody

Tipy na podzimní aktivity: jak si užít výlety do přírody
30.09.2024

Podzim je ideální čas na turistiku, a to i v době, kdy už končí teplé babí léto. Nenechte se odradit klesajícími teplotami, a spíš se inspirujte heslem – není špatné počasí, jen špatné vybavení. Co si pořídit, abyste zvládli v pohodě výlet na houby i celodenní horskou túru? Kam můžete vjet autem, a kde už by vás čekala pokuta? Přečtěte si naše tipy!

Vrstvit funkční oblečení se vyplatí 


Možná si říkáte, že vám bude stačit obyčejné tričko a svetr, jako když jdete do práce. Jenže ve všední den jste venku jen krátkou dobu, když čekáte na MHD, jdete na oběd nebo vyzvednout děti ze školy, vždycky je to tak 15 minut. A během nich nestačíte vychladnout. Navíc pokud jezdíte autem, tak si i v zimě vystačíte s kabátem, který přes sebe na těch pár minut přehodíte. Při delším podzimním výletu musíte počítat s několika věcmi. Chůzí se zahřejete, ale jakmile se zastavíte, že si dáte krátký odpočinek nebo svačinu, začne tělo rychle chladnout. V propoceném bavlněném tričku vám bude zima, i když na sobě budete mít ještě svetr a bundu. 

 Inspirujte se u sportovců a outdoorových nadšenců, kteří nedají dopustit na funkční oblečení a jeho vrstvení. Kvalitní funkční triko, které bude tvořit spodní vrstvu, dobře odvádí pot, rychle schne a navíc hřeje, i když je vlhké. Funkční trika od značky Škoda pro dámy i pány najdete v našem e-shopu. Další vrstva může být triko s dlouhým rukávem a kvalitní mikina, třeba z materiálu fleece. Ta vás udrží v teple, i když si dáte pauzu. Jako vrchní vrstva by pak měla přijít větrovka, nebo softshellová bunda, která vám poslouží i během mírné zimy. Milovníci značky Škoda určitě ocení, že si mohou tyto věci koupit v naší outdoor kolekci, a mít tak všechno oblečení od své oblíbené značky.

S dobrým batohem vás nebudou bolet záda 


K pohodě při výletu dost přispívá i to, v čem si nesete svačinu, pití nebo další nezbytné drobnosti. I když jsou teď moderní různé vaky a tašky přes rameno, na delší cesty si určitě pořiďte turistický batoh s pevnými zády. Nezdeformuje se naloženými věcmi a sedí mnohem líp, než městské varianty. K většímu pohodlí přispívají i hrudní a bederní popruhy.

Při balení věcí se řiďte osvědčenou radou táborníků – těžké věci patří dolů, protože jsou tak blíž vašemu přirozenému těžišti a nerozhazuje se vám rovnováha při chůzi. Takže veškeré boxy se svačinou, termosky nebo termoláhve zabalte jako první, nahoru pak dejte třeba pláštěnku nebo náhradní oblečení. A aby se vám s batohem dobře šlo, můžete u nás pořídit i trekingové hole

Chovejte se k přírodě ohleduplně a dodržujte předpisy 


Na závěr ještě pár tipů ohledně dopravních předpisů. Podzim je totiž houbařská sezóna, a to se každý snaží zaparkovat na lesní cestě co nejblíž místu, kam jde. Jenže často tak nevědomky porušuje předpisy. Podle zákona–  Zákon o lesích 289/1995 Sb § 20 je v lesích mimo jiné zakázáno:

  • jezdit a stát s motorovými vozidly
  • mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na koni, na lyžích nebo na saních. 
  • Zákaz jezdit a stát v lese s motorovými vozidly neplatí pro zaměstnance orgánu státní správy lesů v obvodu jejich působnosti při výkonu činnosti podle tohoto zákona a pro osoby, které vykonávají činnosti povolené zvláštními předpisy.

U asfaltových cest, které vedou do lesa, většinou najdete zákaz vjezdu. Ten ale často chybí u klasických “lesních” cest, takže to řidičům nemusí dojít. Omezení pohybu mají i cyklisté, ti zas nesmějí jezdit mimo vyznačené trasy, ať už jde o cyklostezky, nebo singletraily.  

Podzimní výlety do přírody si můžete užít naplno, stačí jen mít správné outdoorové vybavení. I když je venku chladněji, s funkčním oblečením a pořádným batohem vás nic nepřekvapí. Nezapomeňte také respektovat zákony, ať si místo hub neodnesete z lesa pokutu. Přejeme pohodové zážitky! 


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.