CBdíly.cz

Zbavte se prachu a pylu: průvodce čištěním klimatizace v autě

Zbavte se prachu a pylu: průvodce čištěním klimatizace v autě
18.07.2024

Dokážete si představit, že byste v létě nemohli v autě používat klimatizaci? Pokud ne, neměli byste zapomínat na její údržbu.

Jak často ji musíte provádět? Jaké jsou nejlepší čistící prostředky? S tím vám rádi poradíme. 

Jak klimatizace funguje? 

 

Základem je chladící médium, které zajišťuje, aby do interiéru auta proudil chladný vzduch. Médium – původně plyn, se pomocí kompresoru stlačí na kapalinu a putuje do výparníku. Tam dojde k prudkému snížení tlaku a teploty a médium se opět změní na plyn, ale s mnohem nižší teplotou. Od něj se pak ochladí i vzduch, který se vhání ventilátory dovnitř. 

 

Aby klimatizace opravdu chladila, musí se pravidelně doplňovat olej do kompresoru i chladící médium a aspoň jednou za sezónu vyčistit. Jestli to neděláte, zbytečně zvyšujete riziko, že s klimatizací budou problémy v době, kdy to nejmíň potřebujete, třeba v letních vedrech. 

Když klimatizace “smrdí”

Jeden z nejčastějších problémů je zápach, který se objeví, když klimatizaci pustíte. Pokud se to stalo i vám, nejspíš jste čištění klimatizace trochu podcenili a nechali to až na příslovečných za pět minut dvanáct. Kromě nepříjemného zápachu si teď navíc klimatizací vháníte do auta i bakterie a jiné mikroorganismy, které jsou příčinou častějších nachlazení nebo bolestí hlavy. 

 

Proč klimatizace zapáchá? Příčin může být několik, od zaneseného filtru, kde už roste plíseň, až po celkové znečištění výdechů. Toho všeho se dá zbavit vyčištěním a dezinfekcí klimatizace, kterou zvládnete i doma. 

Dezinfikovat celý interiér, nebo jen výdechy? 

Úplně nejjednodušší je použít antibakteriální čistič klimatizací, kterým se vystříká vnitřek auta. Nemusíte tak nic demontovat, stačí zapnout ventilaci na nízkou teplotu, aktivovat hlavu spreje a nechat přípravek pár minut působit. Vám bude stačit dívat se na celý proces zvenku (během dezinfekce nesmíte do vozu). Než nastoupíte, auto pořádně vyvětrejte. 

 

Tento postup je jednoduchý a můžete dezinfekci provádět jak preventivně, tak v okamžiku, když už vám vzduch z klimatizace “nevoní”. Pokud ale bude znečištění větší, bude to chtít čističe silnějšího kalibru. 

 

Druhá možnost dezinfekce je přes výdechy. To už je o něco intenzivnější, protože přípravek musíte dostat dovnitř. Dezinfekční spreje určené pro tento způsob čištění mívají dlouhou hadičku, kterou zasunute dovnitř a díky které se dostanete nejen za mřížku výdechu, ale až k výparníku s filtrem. Pěna by měla působit cca 10 - 15 minut. Při tom vyčistí zasažený prostor a zabije veškeré nežádoucí mikroorganismy. 

Nezapomeňte na výměnu filtru 

Kabinový filtr se stará o to, aby do kabiny a klimatizace proudil čistý vzduch. Zachytává prachové částice, pyl, ale i větší nečistoty. Doporučujeme ho vyměnit aspoň jednou ročně, ale pokud máte doma alergika, tak si nový pořiďte před startem pylové sezóny a na podzim ho vyměňte. 

Kombinace pro čerstvý vzduch v autě: větrání a klimatizace 

Když už si dáte takovou práci s čištěním klimatizace a výměnou fitrů, postarejte se o to, aby výsledek vydržel co nejdéle. Dobrou prevencí je otevřít okénka pár minut před koncem jízdy, vypnout klimatizaci a nechat ji vyschnout. Díky tomu se v ní nebude držet vlhkost a snížíte riziko růstu plísní a množení bakterií. Úplně stejně vám pomůže větrání na začátku jízdy. 

 

Chcete se pustit do čištění klimatizace co nejdřív? Na našem e-shopu najdete veškeré potřebné prostředky, od antibakteriálních sprejů až po profesionální čističe s dlouhou hadičkou, které vám pomohou dosáhnout i těžko přístupných míst. Stačí jen objednat! A jestli se vám nechce zkoušet dezinfikovat klimatizaci doma, zajeďte si do servisu na profesionální čištění.


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.