CBdíly.cz

DOT kód na pneumatikách – je datum výroby důležité?

DOT kód na pneumatikách – je datum výroby důležité?
08.04.2024

Slyšeli jste někde, že pneumatika má být co nejnovější a teď se při každém nákupu snažíte sehnat maximálně rok staré kusy? Přestaňte se stresovat.

Stáří pneumatiky je jen jedna z věcí, kterou byste měli brát při nákupu v úvahu, a navíc vám dobře skladovaný předloňský model udělá úplně stejnou službu jako ten, který před týdnem sjel z výrobní linky. Jak je to možné?

 

Pneumatika stárne až při jízdě

 

Pneumatiky se vždycky vyrábí s předstihem. To znamená, že letní pneumatiky dorazí do skladů během podzimu a vždycky tu několik měsíců leží. Kdyby se jejich kvalita snižovala hned od začátku, bylo by to pro prodej nevýhodné. Proto se pneumatiky napouští speciálními činidly, které je před stárnutím chrání po dobu minimálně 5 let. 

Podle Ing. Aleše Langera, šéfa oddělení Technického zákaznického servisu ve společnosti Continental Barum s.r.o., nemá běžný řidič šanci poznat rozdíl mezi novou pneumatikou a pláštěm vyrobeným před 5 lety. „V celé řadě interních testů, které jsme v uplynulých letech realizovali, jsme zjistili, že rozdíly jsou tak minimální, že ani profesionální testovací jezdci je nezaregistrují.

Samozřejmě tohle platí pouze při správném skladování – v suchu, v chladu a hlavně ve tmě. Kvalitní autoservisy na tyto podmínky dbají, takže si můžete být jistí, že kupujete v podstatě “novou” pneumatiku. Záruční doba na pneumatiky je 2 roky. 

Jakmile už máte pneumatiky na autě, začne na ně působit počasí a váš styl jízdy. Říká se, že provozní životnost pneumatik je kolem šesti let a snižuje se, pokud jezdíte hodně často, daleko a v horších podmínkách. To ale nejvíc poznáte na hloubce vzorku, který vám napoví, kdy pneumatiku vyměnit

 

Jak zjistit datum výroby? 

 

Možná jezdíte jen občas, máte celoroční pneumatiky a v servisu jste byli bůhvíkdy. Ale tak nějak tušíte, že pneumatiky narozdíl od diamantů nejsou věčné a že jezdit na starých není úplně bezpečné. Podle statistik je totiž celková životnost pneumatik kolem 10 let. Jestli jsou ty vaše v pořádku, poznáte jednoduše podle tzv. DOT kódu. Ten najdete na bočnici pneumatiky a vypadá třeba takto: 0824. Znamená to, že pneumatika byla vyrobená 8. týden roku 2024.

 

                                   



Zjistili jste, že vaše pneumatiky už dosluhují, ať už kvůli stáří, nebo mají hodně sjetý vzorek? Připravte se na sezonu a pořiďte si u nás nové pneumatiky, nebo rovnou kompletní letní kola


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.