CBdíly.cz

Fakta, která byste měli znát před nákupem zimních pneumatik

Fakta, která byste měli znát před nákupem zimních pneumatik
19.09.2024

Víte, že na zimní sezónu je ideální připravit se už v září? Aspoň tak budete mít dost času sehnat zimní pneumatiky a auto přezout. Váháte, jestli to udělat a jaké zvolit?

Pojďme si shrnout nejdůležitější fakta, které byste měli o zimních pneumatikách vědět.  

Bezpečná jízda ve městě i na horách 

O zákonu §40a zákona 361/2000 Sb, který řidičům ukládá povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března,  jste určitě už slyšeli nebo četli. Zároveň víte, že zákon pokračuje větou – pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Ale vy bydlíte ve městě, kde se tahle situace stane zřídka. Proč byste měli utrácet za zimní pneumatiky? A nebudou náhodou stačit celoroční? 

Teoreticky ano. Ale s celoročními pneumatikami děláte kompromis. Oproti tomu, zimní pneumatiky se vyrábějí se ze směsi speciálně vyvinuté pro chladné období. Mají velmi dobrou přilnavost k vozovce, což znamená i kratší brzdnou dráhu. Testují se nejen na sněhu, ale i na suchém podchlazeném povrchu, a navíc mají speciální drážkování, které lépe odvádí vodu. Tím se snižuje pravděpodobnost vzniku aquaplaningu.
Díky těmto vlastnostem si v zimě můžete dovolit sportovnější, akčnější  jízdu, a to i mimo město. A když se ze dne na den rozhodnete vyrazit lyžovat do hor, nemusíte se stresovat, že uvíznete někde v kopci na sněhu.

Výměna předních kol nestačí 

Někteří řidiči se sice rozhodnou pořídit si zimní pneumatiky, ale šetří, a tak vymění jen dvě pneumatiky místo všech čtyř. Přední kola určují směr jízdy, víc zabírají a víc brzdí, takže se rychleji opotřebí a při výměně většinou padne volba na ně. Jenže rozdílně sjeté pneumatiky přináší nestabilní jízdní vlastnosti. Auto se mnohem snadněji dostane do smyku, protože zadní sjeté pneumatiky ztrácí trakci dříve než přední.

Proto doporučujeme držet se pravidla 4: 

  • měníme vždy všechny 4 pneumatiky,
  • hloubka dezénu musí být aspoň 4mm,
  • pneumatiky maximálně 4 roky staré,
  • používáme je 4 měsíce v roce.

Při výběru zimních pneumatik je nejlepší řídit se testy, například německými ADAC, nebo se spolehnout na dlouhodobě ověřené značky, jako jsou Continental, Bridgestone, Barum, Pirelli, Goodyear, Dunlop nebo Nokian..

Vsaďte na výhody zimních kompletních kol 

Pokud chcete mít za sebou přezutí na zimní pneumatiky co nejrychleji, a zároveň hledáte cestu, jak ušetřit, budou se vám hodit kompletní kola. Sice to zní trochu nelogicky, ale celá sada pneumatiky a disku vyjde často výhodněji, než když je pořizujete zvlášť. Navíc pokud vyměňujete kompletní kolo, je to rychlejší a sníží se opotřebení v oblasti patky. Přezutí zvládnete i doma, ale když to necháte na autoservisu, zkušení automechanici navíc kola vyváží a správně nahustí. 

 

Už jste se rozhodli, že letos pořídíte nová zimní kola? Využijte naší akce! Máme širokou nabídku zimních kompletních kol, zimních pneumatik i originálního příslušenství. Jestli si nejste jistí, které zvolit, nechte to na našich profesionálech v autoservisu.




Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.