CBdíly.cz

Péče o disky kol: komplexní návod na údržbu a čištění

Péče o disky kol: komplexní návod na údržbu a čištění
18.07.2024

Jak často čistíte auto? A jezdíte s ním jen do myčky, nebo si dáte práci i doma, aby bylo dokonale čisté od střechy až po disky?

Pravidelná a důkladná péče o kola a disky se totiž vyplatí. Prodlužuje jejich životnost, ale také předchází korozi. My pro vás dnes máme tipy, jak správně čistit a udržovat disky kol, aby vždy vypadaly jako nové. 

Myčka nestačí, vsaďte na spreje na disky kol

 

I když s autem jezdíte pravidelně do myčky, pro dokonalé umytí disků je tahle péče málo. Přípravky, které se používají na karoserie, na znečištěné disky nestačí a navíc se nikdy nedostanou do všech prohlubní, paprsků a záhybů. Proto čištění disků vezměte raději do vlastních rukou. K čištění použijte specializované přípravky, určené přímo pro disky kol, protože univerzální čisticí prostředky mohou být příliš agresivní a poškodit povrch.

Na odstranění nečistot z ocelových a hliníkových disků existuje řada přípravků, od gelových, přes tekuté, které musíte správně naředit, až po spreje k okamžitému použití. Jak si vybrat ten správný? 

Gely na čištění disků 

Tyto čističe jsou většinou univerzální a hodí se jak na hliníkové disky, tak na ty ocelové. Jejich velkou výhodou je, že po nastříkání se gel drží na místě a nikam nestéká a může tak intenzivně působit celých 5 minut, co je na disku. Gel pak jednoduše setřete hadříkem a celý disk opláchnete vodou. 

Přípravky, které si naředíte dle potřeby  

Profesionálové a řidiči, pro které je garáž druhé doma, nejčastěji na čištění používají přípravky, které si mohou naředit. Výhoda těchto čističů je, že jsou vhodné nejen na běžnou pravidelnou údržbu lehce znečištěných disků, ale dají se s úspěchem použít i na odolné zimní nečistoty z vozovky, brzdové nečistoty a pigmentové znečištění. Velké znečištění chce vyšší koncentraci přípravku. 

U těchto přípravků pečlivě čtěte návod k použití, protože nemusí být vhodné na ALU disky. 

Spreje na disky kol 

Tyto účinné čističe ocení hlavně řidiči, kterým jde o efektivitu a jednoduché použití. Nic nemusíte ředit a hned vidíte jak přípravek působí. Přípravek nastříkáte na celé disky kol v rovnoměrné vrstvě ze vzdálenosti cca 20 cm a necháte asi 5 minut působit. Podle změny barvy povrchu díky aktivnímu činidlu ve spreji budete mít jistotu, že čistič funguje. Poté povrch důkladně opláchnete silným proudem vody nebo vysokotlakým čističem. 

Čisticí přípravky s obsahem kyseliny  

Někteří řidiči nedají dopustit na kyselé čističe hliníku, ale při používání těchto přípravků musíte být velmi opatrní a dodržet všechny bezpečnostní pokyny, abyste si nepoleptali pokožku. Tyto přípravky doporučujeme jen zkušeným profesionálům, kteří mají potřebné vybavení. 

Dodržujte správný postup čištění alu disků

 

Aby bylo čištění co nejefektivnější a abyste ráfky omylem nepoškrábali, držte se následujících rad. 

  • Čistěte pouze vychladlá kola – pokud jste právě dojeli domů a chcete se pustit do čištění disků, zajeďte s autem do stínu a dejte si ještě 15 minut pauzu. Všechny přípravky, které jsme vám výše představili, se totiž používají pouze na vychladlé disky, aby vám tekutina nebo gel okamžitě nepřischly.
  • Pro nanášení přípravků používejte originální nádoby (sprej atd.), do nedostupných míst čističe vetřete pomocí detailingových (anebo jemných malířských) štětců. 
  • Na omytí si připravte jemnou houbu bez abrazivní vrstvy, hadřík nebo jemný kartáč. Vyhněte se agresivním abrazivním čističům, které by mohly disk poškodit. Na otření a přeleštění stačí opět jemný suchý hadřík. 
  • Zvykněte si na pravidelné čištění – pokud budete diskům věnovat pár minut času každý týden, ušetříte si nervy při odstraňování celosezónního nánosu špíny. 

Voskování se vyplatí

 

Pro dlouhodobou ochranu disků doporučujeme pravidelnou aplikaci speciálního vosku. Tento vosk vytvoří ochrannou vrstvu, která snižuje přilnavost nečistot a chrání disky před negativními vlivy prostředí. Navíc, pokud budete disky pravidelně čistit a voskovat, udržíte jejich atraktivní vzhled a prodloužíte jejich životnost. Naneste vosk na odmaštěná a čistá kola pomocí pěnového aplikátoru a doleštěte jemnou utěrkou z mikrovlákna. Voskování nejen chrání, ale také usnadňuje následné čištění, protože nečistoty se na voskovaný povrch hůře přichytávají.

Správná péče o disky kol není jen o estetice, ale také o prodloužení jejich životnosti a zvýšení bezpečnosti vašeho vozu. Pravidelným čištěním a aplikací ochranných prostředků můžete snadno udržet disky v perfektním stavu. Čistá kola jsou navíc i vaše řidičská vizitka. Chcete doplnit zásoby vaší autokosmetiky? Stačí se podívat k nám do e-shopu a objednat ten správný přípravek na čištění disků vašeho auta. 

 


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.