CBdíly.cz

Pozor na padělky: Jak poznat kvalitní olej pro váš vůz?

Pozor na padělky: Jak poznat kvalitní olej pro váš vůz?
15.09.2023

To, že se na českém trhu pohybují padělky motorových olejů,se řeší už víc jak 10 let. Jak poznat originály?

Ze začátku padělek poznal každý, kdo si kanystr nebo láhev prohlédl víc jak pár sekund při placení, ale teď už občas váhají i zkušení automechanici. Zeptali jsme se odborníků a máme pro vás pár tipů, kde ověřit pravost motorových olejů, a jednu užitečnou radu na závěr. 

Fotky na internetu (ne)pomáhají

 

„Padělaná láhev má jiný závit! Dejte si pozor na logo, nesedí, a trademark je moc nízko!“

Kdo se o problematiku pravosti motorových olejů zajímá, určitě už někde klikl na článek s fotkami, kde autor podrobně rozebírá každý detail, který nesedí. Nechceme tvrdit, že jsou takové články k ničemu. Čím víc budeme vědět o tom, jak má originál vypadat, tím líp pro nás. Jenže padělatelé si to přečtou taky a výherce závodu originál versus falzifikát bude zas o něco méně jistý.

Kromě toho, některé výrobky mají odlišné balení pro různé trhy, a pokud někdo nakupuje oleje přes prostředníka, klidně může mít v prodeji produkty určené třeba pro západní trh. A ty se od produktů pro ČR vizuálně liší. 

 

Ověření u výrobce nebo rozborem 

 

Jistotu, že máte v ruce originál, můžete získat několika způsoby. První varianta je zkontrolovat, jak vypadá láhev. Je všechno na etiketě dobře čitelné? Nejsou v textu chyby? Sedí víčko dobře? 

Pokud si nejste jistí, nejlepší je podívat se na web výrobce a ověřit si kódy. Tohle můžete udělat třeba u produktů od Ravenolu, kde se navíc kód dozvíte až po seškrábání ochranné vrstvy, nebo u produktů od firmy Mobil. Výrobce Shell a Castrol můžete kontaktovat s dotazem, zda číslo šarže, které je vyražené na lahvi, odpovídá. Podle něj se totiž dá dohledat, kdy a kde láhev byla vyrobena. 

Jiní výrobci zase doporučují, že v případě nejistoty je dobré udělat oficiální rozbor. Jenže tato cesta je dost drahá a vyplatí se spíš autoservisům, než koncovému spotřebiteli. 

Motorové oleje od Volkswagen, Kia a Mazda jsou jistota

 

Nejjednodušší cesta, jak mít doma originální motorový olej, je brát ho pouze od certifikovaných prodejců. Tam máte jistotu, že ať vyberete kteroukoliv značku, mělo by to být v pořádku. Druhou možností je kupovat oleje, které distribuují výrobci automobilů. Firmy VOLKSWAGEN, KIA nebo MAZDA si své dodavatele pečlivě prověřují a nechávají si míchat směsi vhodné přesně pro typ motorů, které používají. Tyto motorové oleje najdete v našem e-shopu, stejně jako další originální příslušenství pro vozy Škoda, VOLKSWAGEN nebo KIA.  

 Neriskujte poškození motoru nevhodným olejem a rozhodněte se pro skutečnou kvalitu!

 


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.