CBdíly.cz

Připravte své auto na jaro: 4 kroky pro bezpečné cestování

Připravte své auto na jaro: 4 kroky pro bezpečné cestování
26.04.2024

Jaro je tu a s ním pravidelný úklid auta a příprava na další sezónu. O čistotu až tak nejde, primárně byste na údržbu vozu měli myslet kvůli bezpečné jízdě.

Podle statistik totiž víc jak 10 % nehod zaviní špatný stav vozidla. Co všechno byste na jaře měli zkontrolovat a vyměnit? Pojďme si to společně projít! 

Výměna pneumatik zlepší jízdu

 

V dubnu už sněhová nadílka nehrozí a pokud se ještě nechystáte za posledním sněhem do Alp, v klidu můžete schovat sněhové řetězy do garáže nebo do sklepa. Zároveň je teď ten pravý čas, kdy vyměnit zimní pneumatiky za letní. Sice to není povinnost ze zákona, ale na druhou stranu, letní pneumatiky mají v horku mnohem lepší jízdní vlastnosti. A ty ocení jak řidiči s rodinou, kterým jde hlavně o bezpečnost, tak milovníci adrenalinu.
Jestli si budete pneumatiky nebo komplet kola vyměňovat sami, nezapomeňte zkontrolovat i hloubku dezénu a opotřebení. Podle zákona musí mít letní pneumatiky minimální výšku dezénu 1,6 mm. Pravítko si na měření brát nemusíte, stačí sledovat indikátory opotřebení. Pokud už se blížíte k hranici, raději kupte pneumatiky nové. Vyhnete se výměně v létě a hlavně snížíte riziko aquaplaningu

Pokud chcete, aby vám pneumatiky déle vydržely, nezapomínejte na měření tlaku. Ideální je udělat to jednou měsíčně, anebo před každou delší cestou. Stačí, když si na to vzpomenete při tankování, na pumpě je měřič tlaku a můžete tak vyřídit dvě věci naráz. Doporučený tlak pro pneumatiky na vašem autě najdete v návodu k obsluze (běžně je to 2,2 - 2,5 baru). 

Zkontrolujte provozní náplně a kapaliny

 

Zatímco u pneumatik musíte kontrolu udělat sami, u provozních kapalin stačí sledovat kontrolky. Pokud ale máte starší vůz, většinou se rozsvítí až při kritickém množství. 

Co můžete bez problému zkontrolovat a doplnit sami?

  • Chladící kapalina

Poznáte ji podle modrého víčka. Jestli je tam dostatečné množství kapaliny, to zjistíte podle rysky. Kapalina je většinou barevná, takže to v pohodě poznáte. Dolévat můžete destilovanou vodou nebo kapalinou stejné barvy. Před doléváním ale nechte auto vychladnout. 

  •  Motorový olej

Vychladnutí auta je potřeba i při kontrole hladiny motorového oleje. Pak vytáhněte měrku a podívejte se, kde je olej zachycený. Ideální stav je zhruba v polovině mezi ryskami MIN a MAX. Když tomu tak není, dolejte olej stejné viskozity, lehce pod maximum. 

  • Kapalina do ostřikovačů 

Jestli jste měli koupenou zimní nemrznoucí směs, tak teď je správný čas ji vyměnit. Nezapomeňte taky zkontrolovat stěrače. Jejich gumičky v zimě často přimrzají a když je rychle odtrhnete, poškodí se. Takže raději na jaře pořiďte stěrače nové

 Další kapaliny (brzdová, kapalina do posilovač řízení) byste měli nechat zkontrolovat v autoservisu. 

Funkční světla v létě i v zimě

I když v na jaře a v létě řešíte spíš situace, kdy vám svítí slunce do očí, než že byste neviděli na cestu kvůli mlze, sněhu nebo tmě, i tak je potřeba myslet na osvětlení vozidla. Po zimě mohou být světla zanesená prachem a dalšími nečistotami. To naštěstí vyřeší myčka, ale i tak poté zkontrolujte, jestli všechno svítí, jak má. 

V autě byste měli vozit i sadu náhradních žárovek, abyste v případě nutnosti mohli mohli světlo opravit. 

Nezapomeňte na lékárničku a další bezpečnostní vybavení 

 

K povinné výbavě v Česku patří autolékárnička, výstražný trojúhelník, reflexní vesta a náhradní pneumatika (nebo vybavení potřebné na její opravu). I tyhle věci byste si měli na jaře zkontrolovat, třeba výstražná vesta se dost snadno omylem vytáhne, když přenášíte věci z kufru domů. Ne že bychom vám chtěli přivolávat dopravní nehodu, ale může se stát, že budete potřebovat zastavit na nepřehledném místě, abyste něco v autě zkontrolovali, a v tu chvíli je reflexní vesta nutnost. Lékárnička vám pak poslouží nejen při případné nehodě, ale můžete tam vozit i dezinfekci, náplasti a další drobnosti, které se hodí brát s sebou na delší výlety. 

 

Odhalila jarní kontrola, že potřebujete něco přikoupit? Vše potřebné najdete v našem e-shopu

 


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.