CBdíly.cz

Super nabíječky pro domácí použití: wallboxy zrychlí nabíjení vašeho elektromobilu

Super nabíječky pro domácí použití: wallboxy zrychlí nabíjení vašeho elektromobilu
18.06.2024

Parkuje vám doma v garáži elektromobil? Chtěli byste s ním jezdit častěji, ale nebaví vás čekat, až se nabije baterka? Máme pro vás tip, jak to vyřešit.

 V našem e-shopu nabízíme efektivní nabíječky pro elektromobily za rozumnou cenu - wallboxy Škoda a Volkswagen. Jak vám usnadní život? 

Od pomalých nabíječek k efektivitě wallboxů

 

Počet elektromobilů v Česku se postupně zvyšuje. Většinou je kupují firmy, ale podle statistik ČEZ se nabíjení děje nejen v práci, ale i doma. Mnohem méně majitelé využívají veřejné nabíjecí body ( jen 20 %). 

Pokud jste si elektromobil pořídili už před pár lety, nejspíš jste pro domácí použití sáhli po AC nabíječkách nebo to vyřešili zapojením kabelu přímo do sítě. I když obyčejná 220V zásuvka a kabel na nabíjení stačí, abyste mohli vyrazit do provozu, počkáte si víc jak půl dne, protože z ní dostanete maximálně 2-3 kW. Další možností je mít speciální nabíječku, která je efektivnější, ale pořád poměrně pomalá. Nevýhodou těchto způsobů nabíjení je i to, že auto nabíjíte střídavým proudem (AC) který si auto musí převést na proud stejnosměrný.  

Oproti tomu veřejné nabíječky, které jsou rozmístěné v řadě českých měst, používají stejnosměrný proud (DC) a jsou rychlé, takže se na 80 % baterie dostanete během hodiny. Je to skvělý způsob, jak cestovat elektroautem i na delší vzdálenosti. Na druhou stranu jsou DC nabíječky velké a hodně drahé a pořizovat si je domů tedy taky není cesta. 

A právě proto se čím dál víc do popředí dostávají wallboxy, které můžou fungovat jak ve veřejném prostoru, tak i u vás doma v garáži. Nabíjí totiž šestkrát až desetkrát rychleji, než běžné nabíječky. 

Rychlé, bezpečné a efektivní nabíjení pro elektromobily

 

Wallboxy jsou speciální nabíjecí stanice, které můžete použít na dobití elektromobilů i hybridních aut. Jsou poměrně malé, v pohodě je nainstalujete do garáže i na stěnu domu. Od běžných zásuvek a nabíječek se liší vyšší rychlostí nabíjení. Mají v sobě totiž zabudovaný konvertor, který přeměňuje střídavý proud na stejnosměrný, a díky tomu je nabíjení efektivnější. Jejich výkon může být až 22 kW. Wallboxy jsou taky vybavené ochranou proti přetížení a přepětí a díky tomu chrání i samotné vozidlo. 

Nadchnou i milovníky chytré domácnosti. Veškerá obsluha se dá zařídit přes mobil, můžete si naprogramovat začátek nabíjení i optimalizaci a všechno máte neustále pod kontrolou. Wallboxy se dají napájet i z fotovoltaických panelů, zvlášť výhodné je to tehdy, pokud máte akumulační baterii, která energii uchová až do večera. Přijedete z práce a můžete nabíjet přes noc vlastně zadarmo.

Domácí dobíjecí stanice mají navíc podporu i od státu, jako fyzická osoba můžete v rámci dotačního programu na její instalaci získat příspěvek až 15 000 Kč. U firem a OSVČ nabízí Ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci programu Elektromobilita dotaci o výši 50 000 Kč pro AC nabíječky, a pro DC nabíječky až 150 000 Kč. 

Uvažujete o wallboxech? Vyberte si z naší nabídky pro elektromobilitu! A nezapomeňte, že instalaci wallboxu by měl provést zkušený elektrikář, který zajistí, že všechno půjde hladce a bezpečně.


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.