CBdíly.cz

Tipy pro řidiče: proč zvolit originální stěrače Škoda?

Tipy pro řidiče: proč zvolit originální stěrače Škoda?
08.04.2024

„Světla svítí, stěrače stírají!“ Platí tenhle citát i pro vaše auto?

Nebo jste při posledním dešti zjistili, že nestíhají a místo toho, aby vodu odváděly, tak ji vrací zpět na okno? Nečekejte, až přestanou fungovat úplně a objednejte si nové. 

Odborníci doporučují, že byste stěrače měli vyměnit minimálně jednou ročně, a to zejména po zimě, kdy byly vystavené chladu a je větší riziko poškození. Sice se to nezdá, ale stěrače hodně přispívají k bezpečné jízdě a proto by měly být plně funkční. Jen tak vám ve zhoršených podmínkách udrží jasný výhled. 

Originální stěrače Škoda – spolehlivost na míru 


Když už půjdete nové stěrače kupovat, nešetřete a sáhněte pro originálních dílech. Ty mají řadu důležitých vlastností. 

Mezi ně patří hlavně kompatibilita s daným vozem, protože stěrače se navrhují pro každý model samostatně, aby přesně sedly na čelní a zadní skla. Správná konstrukce stěračů zaručuje stejnoměrnou přilnavost po celé jejich délce, což je důležité zejména u moderních vozů se zaobleným čelním sklem. Značka Škoda si zakládá na kvalitních materiálech, od kloubů, přes ramínka až po stírací gumy, takže originální stěrače vydrží dlouho ve vynikajícím stavu.

 Aerostěrače – vsaďte na efektivitu
Jestli chcete jistotu, že přes sklo perfektně uvidíte i při lijáku a jízdě po dálnici, pořiďte si aerostěrače. Najdete je i pod názvem bezramínkové nebo flat stěrače a jde o plastovou lištu s gumičkami, která nemá ramínko. Díky tomu se tlak rozloží rovnoměrně po celé délce konstrukce. Fungují tak lépe jak klasické stěrače, což zaručuje efektivní odstraňování vody i při vysokých rychlostech a k tomu i snížení hluku. Navíc nejsou tak náchylné na namrzání ledu a mají delší životnost.

 Než se jakékoliv stěrače zavedou do sériové výroby, prochází také řadou testů. Ty prověří výdrž i schopnost efektivně stírat celou plochu skla, a to i při prudkém dešti a za různých teplot. Kontroluje se i to, jestli stěrače nezanechávají šmouhy. Díky tomu máte jistotu, že při koupi originálních stěračů Škoda získáte kvalitní výrobky, které jsou připravené na jakoukoliv situaci. 

Údržba a indikátor opotřebení 

 
I sebelepší stěrače odejdou rychle, pokud se o ně nebudete správně starat. To platí hlavně v zimě, kdy se v provozu můžou na sklo dostat nečistoty z prosolených silnic, které pak degradují stírací gumy. Poškodit gumy může i neopatrné použití na namrzlá skla. V létě si dávejte pozor na hmyz a pyl na čelním skle. 

Když už budete stěrače čistit, dělejte to opatrně. Na gumách bývá grafitový prach, který pomáhá stěračům líp klouzat po skle, a ten by se drhnutím setřel. Ideální prostředek na čištění je pórovitá houba, kterou stěrače umyjete. Pravidelně čistěte a odmašťujte i sklo – po očištění skla jemně sklopte stírací lišty zpět a nenechávejte je prudce spadnout.

Po jaké době stěrače vyměnit?

To vám napoví indikátor opotřebení. Ten je skrytý pod ochrannou fólií, která se snímá až při montáži stíracích lišt. Sejmutím fólie se indikátor aktivuje. Diagnostická vrstva pod fólií reaguje na povětrnostní vlivy a UV záření stejně jako stírací guma a postupně mění barvu z černé na žlutou. V tomto okamžiku nastává čas na výměnu stírací lišty

Když si koupíte originální stěrače Škoda, investujete do vaší bezpečnosti při jízdě, ale také máte záruku spolehlivosti a dlouhé životnosti těchto důležitých komponent. Potřebujete po zimě nové? Pořiďte je u nás!


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.