CBdíly.cz

Zimní pneumatiky versus celoroční: které vám zajistí bezpečnou jízdu?

Zimní pneumatiky versus celoroční: které vám zajistí bezpečnou jízdu?
04.10.2023

Máte svou oblíbenou značku zimních pneumatik a jdete při nákupu na jistotu, anebo letos uvažujete o přezutí na celoroční?

Jestli patříte do druhé skupiny, nejspíš jste někde slyšeli argument, že ušetříte čas i peníze, a ten vás přesvědčil. Jenže tak jednoduché to není. Pojďme se společně podívat na to, proč byste měli vaši volbu přehodnotit a při zimních dobrodružstvích se spolehnout spíš na zimní pneumatiky.

Klíčové vlastnosti zimních a celoročních pneumatik


Teploty kolem nuly, častější srážky nebo námraza na silnici, to je realita zimních měsíců a každá z těchto situací může být pro řidiče výzva. Bezpečnost jízdy závisí nejen na vašich schopnostech, ale i na vlastnostech a kvalitě pneumatik, které na autě máte. Jak se v tom liší zimní od celoročních? 

Zimní pneumatiky

  • Jsou vyrobené ze speciální pryžové směsi s vysokým podílem přírodního kaučuku. Díky tomu je pneumatika měkčí, i když je chladno. Lépe pak drží na silnici. 
  • Charakterizuje větší hloubka dezénu i jeho složení. Běhoun zimních pneumatik má široké, hluboké drážky, díky kterým v pohodě zvládnete jet i po sněhu. Navíc jsou na jeho okrajích lamely, které odvádí vodu a chrání před aquaplanningem
  • Podle testů je s nimi jízda méně hlučná, než s celoročními. 

Celoroční pneumatiky

  • Kombinují vlastnosti letních a zimních pneumatik.
  • Jsou ze směsi, která se dobře přizpůsobuje teplotním výkyvům, ale není tak měkká, jako materiál zimních pneumatik.
  • Mají jak podélné drážky, které znáte z letních pneumatik, tak i lamely podobné těm na zimních pneumatikách.

Sezónní výměna prodlouží životnost pneumatik


Kromě toho, že jsou zimní pneumatiky perfektně přizpůsobené chladnějšímu počasí, paradoxně vám jejich pořízení ušetří peníze. Celoroční pneumatiky se díky tomu, že musí zvládat velké rozpětí teplot, rychleji ojedou a ztrácí vzorek. Navíc je používáte víc dní v roce, než ty sezónní, takže budete muset dřív kupovat nové. U zimních pneumatik ale dávejte pozor na hloubku dezénu a vyhýbejte se neznačkovým kusům

Celoroční na občasné ježdění, zimní pro bezpečnost a rychlejší jízdu


Co z toho vyplývá? Pro ty, kteří bydlí ve výše položených oblastech nebo tráví za volantem podstatnou část pracovní doby, je to jasné. Díky přezutí na zimní pneumatiky budete moci i v horších podmínkách jezdit rychle a hlavně vás nepřekvapí sněhová kalamita nebo namrzlá vozovka. Navíc se budete cítit bezpečněji. Zimní pneumatiky jsou nutnost i tehdy, pokud rádi lyžujete a v zimě pravidelně vyrážíte na svah nebo na běžky. 

Pro sváteční jezdce, kteří ročně najezdí do 10 000 km, nebo mají auto jen na popojíždění po městě a cestu do obchodních center a domů, se vyplatí spíš celoroční pneumatiky. Když bude sněžit nebo se objeví námraza, vždycky můžete auto nechat doma a jet MHD.

Přesvědčili jsme vás? Tak nenechávejte nákup až na říjen! Podívejte se na naši nabídku zimních kol a zimních pneumatik, pročtěte si všechny parametry a vyberte si ty nejlepší pneumatiky pro váš vůz. A pokud budete váhat, rádi vám poradíme přímo v našem autoservisu


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.