CBdíly.cz

Změny v bodovém systému a další novinky pro řidiče v roce 2024

Změny v bodovém systému a další novinky pro řidiče v roce 2024
31.01.2024

Od ledna 2024 vstupuje v platnost novela zákona o silničním provozu, která upravuje nejen bodový systém, ale zavádí i řadu novinek.

 Abyste je nemuseli testovat v praxi na vlastní kůži (a finance), máme pro vás přehled nejdůležitějších změn, které na řidiče od letoška čekají. 

Zapomenutý technický průkaz nevadí

 

Digitalizace dokladů je tady a od ledna 2024 už nebudete muset s sebou vozit technický průkaz a dokonce ani řidičák. Pokud vás zastaví policie, stačí se prokázat občankou nebo cestovním pasem, a podle údajů tam uvedených si vás i vaše auto policisté zkontrolují online v příslušných registrech. 

Na vás bude hlídat si platnost, ale i tady už všechno zjistíte na internetu, konkrétně na Portálu občana. Stačí si nastavit, jestli vám má upozornění na končící platnost přijít do e-mailu, datovky nebo smskou. 

Tahle novinka ale platí jen na území ČR, takže jestli se chystáte autem na dovolenou mimo Česko, stejně se nevyhnete byrokracii, hlavně pokud míříte mimo země EU. Tam budete potřebovat mezinárodní řidičský průkaz. V zemích EU se sice už digitalizace zavádí, ale zatím není sjednocená databáze řidičů, takže je lepší mít s sebou doklad ve fyzické podobě.

3 sazby bodů a větší pokuty za nebezpečnou jízdu

Celkové množství bodů zůstává stejné, 12 bodů, ale mění se jejich udělování. Pokud už máte pár bodů nasbíraných, možná byste měli zvážit opatrnější jízdu a dodržování předpisů. Od letoška už jsou totiž jen 3 sazby bodů, a to podle závažnosti – 2, 4 a 6 bodů. 

Taky už se nemůžete spoléhat na symbolické pokuty, zvlášť u závažnějších přestupků, u kterých se navíc zvyšuje i horní sazba pokuty. Třeba řízení pod vlivem alkoholu vás aktuálně může stát od 7000 do 25 000 Kč (původně to bylo 2500 až 20 000 Kč) a 6 bodů, stejný počet bodů vás bude stát i odmítnutí dechové zkoušky - a tam hrozí pokuta až 75 000 Kč. 

Vysoce nebezpečné chování na silnici má omezit i to, že se prodloužila doba, po kterou řidič nesmí řídit. Naopak u menších přestupků typu překročení rychlosti nebo špatné parkování se sazby snížily a dostanete za ně jen 2 body. 

 

Za volant už v 17 letech


Další novinka přinese hlavně rodičům rozporuplné pocity. Už půl roků poté, co si jejich potomek vyzvedne občanský průkaz, může se jít zapsat do autoškoly. Řidičák tak dostane už v 17 letech, ale jen na zkoušku

Následující dva roky pak bude potřebovat mentora, člověka, bez kterého se nikam nejede. Musí jít o řidiče, který má řidičák skupiny B už minimálně 10 let a nemá žádný záznam v bodovém systému. Podle zkušeností ze zahraničí čerství řidiči přítomnost někoho zkušeného oceňují, protože ví, že na složitější situace nebudou sami, a díky tomu se vyhnou nehodám. Takže rodiče, obrňte se trpělivostí a zůstaňte střízliví (i pro mentora platí zákaz konzumace alkoholu a omamných látek v průběhu jízdy). 

 

Roční dálniční známky zdražují a rychlost se zvyšuje

 

V březnu roku 2024 se taky zvýší ceny dálničních známek. Za celoroční to bude o 800 Kč víc, místo 1500 Kč řidič zaplatí  2300 Kč. Měsíční a desetidenní naopak zlevní. Nově přibude dálniční známka jednodenní. 

S dálnicemi souvisí i další změna, která prošla do novely zákona, a to konkrétně zvýšení rychlosti na 150 km/h. Platí to ale jen na některých úsecích dálnic a zavádět se bude v následujících dvou letech. 


Jak vidíte, novinek je celkem dost. Vy už ale budete připravení a nám zbývá jen popřát vám bezpečnou jízdu

 


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.