CBdíly.cz

Nosiče kol: průvodce výběrem a správnou montáží

Nosiče kol: průvodce výběrem a správnou montáží
29.06.2024

Je cykloturistika váš velký koníček? Znáte už trasy v okolí zpaměti a chcete s kolem víc cestovat? Naložte ho do auta a vydejte se vstříc dobrodružství!

Abyste ale dojeli v klidu a bez nehody, nezapomeňte se ujistit, že kolo převážíte opravdu bezpečně. Pojďme si shrnout, jaké možnosti máte. 

Střešní nosiče – levnější varianta pro ty, co nespěchají 

 

Pokud jezdíte sami, nebo ve dvou, střešní nosič bude nejspíš vaše první volba. Je to ideální řešení pro majitele kombíků, kterým bude stačit přimontovat na hagusy příčníky a na ty pak samotný nosič. Pokud vaše auto hagusy nemá, příčné nosiče upevníte do kotvících bodů v karoserii, nebo za rám karoserie nad dveřmi.

 Při výběru střešního nosiče dejte pozor na to, jak je vyřešené uchycení kola. Některé produkty mají jen sklopnou páku, kterou nasadíte na rám kola, ale pro opravdu bezpečnou jízdu je potřeba chytit každý ráfek s pneumatikou ke konstrukci nosiče pomocí plastových pásků. Pokud chcete na střechu umístit víc jak 2 kola, čeká vás navíc trochu “tetris”, aby se pohodlně vešla řidítka vedle sebe. 

 S kolem na střeše musíte jet mnohem opatrněji a pomaleji, než bez nákladu. Asi to bude trochu nezvyk, ale jakmile moc zrychlíte, vibrace ze střechy vám jasně připomenou, že máte zpomalit, obzvlášť když třeba víc fouká. Další nebezpečí číhá při zajíždění do garáže, tady pozor, abyste náhodou nejeli na autopilota s pocitem, že na střeše je prázdno. 

Nosiče kola na tažné zařízení – pohodlné řešení i pro elektrokola

 

Nechcete se po každé cestě natahovat pro kolo na střechu? V tom případě jsou přesně pro vás nosiče na tažná zařízení. Prodávají se v několika velikostech, v tom největším se dají přepravit i 4 kola naráz. Některé nosiče na tažná zařízení unesou i elektrokolo, ale vždycky bedlivě pohlídejte, kolik celý náklad váží a zkontrolujte v návodu, jestli výrobce možnost převozu elektrokola povoluje.

Nosiče na tažná zařízení se montují snadno a když zrovna kola nepřevážíte, můžete je sklopit. Jen si při jízdě dejte pozor, aby byla vidět poznávací značka. 

Originální nosiče Škoda – vsaďte na bezpečí a kompatibilitu

 

Podle našich zkušeností není dobré nosič na kolo kupovat v supermarketu. Raději si připlaťte za značkový kus, který vám přesně sedne na váš model auta. Takovou jistotu budete mít právě s originálními nosiči Škoda. U každého nosiče, který nabízíme, najdete výpis modelů aut, na které se nosič hodí. Majitelé kol značky Škoda navíc ocení, že nosič perfektně sedne na rám kola a nehrozí poškrábání. Platí to i pro jiné značky kol. Protože všechny výrobky prochází náročnými testy,  tak máte záruku, že kupujete opravdu kvalitní produkt. 

 Tip od odborníků: Jestli se rozhodujete mezi originálním střešním nosičem a nosičem na tažné zařízení, vezměte raději to druhé. I kvalitní střešní nosič mění aerodynamiku a těžiště vozu a při havárce by se kolo mohlo nešťastnou náhodou uvolnit a spadnout na přední sklo. U nosiče na tažné zařízení zůstává aerodynamika stejná, jen je vůz o něco delší. 

 Nemáte tažné zařízení nebo příčníky? Nevadí, objednejte si je v našem e-shopu společně s novým nosičem. Pak už zbývá jen zkontrolovat cyklovýbavu a vyrazit na výlet!


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.