CBdíly.cz

Povinné ručení: novinka pro majitele elektrokoloběžek

Povinné ručení: novinka pro majitele elektrokoloběžek
26.04.2024

Rychlejší než chůze a ekologičtější než MHD. Taky jste podlehli trendu elektrokoloběžek? V tom případě se vás může týkat nová změna zákona o povinném ručení. Podle čeho to zjistíte?

Na elektrokoloběžce do města, nebo do terénu?
 

Elektrokoloběžky jsou v současné době už celkem běžný dopravní prostředek. Řada lidí totiž zjistila, že ve městě jde o celkem efektivní způsob přepravy, levnější než auto a občas i rychlejší než MHD ve špičce. 

Tyto městské koloběžky mají celkem malá kola (od 12 do 16 palců), váží od 10 do 20 kg a ujedete s nimi maximálně 30 km. Jejich výhoda je skladnost, takže odpadá problém s parkováním nebo vstupem do MHD. Rychlost takové koloběžky se odvíjí od výkonu, standard bývá 250–500 W a ten zajišťuje maximální rychlost 25 km/h. Pro větší rychlost, snadnější vyjíždění do kopců a rychlé manévry už potřebujete výkon aspoň 1000 W a i když takové koloběžky na trhu jsou, jejich cena je o dost vyšší, než cena běžných městských modelů. 

Milovníci adrenalinu sáhnou spíš po terénních elektrických koloběžkách. Ty mají větší kola (od 18 do 26 palců), navíc vybavená terénními pneumatikami, vyšší hmotnost (od 20 do 30 kg) a delší dojezd (od 30 do 50 km).

 

Co musíte dodržet při jízdě na elektrokoloběžce

 

Jezdit po silnici na elektrokoloběžce můžete samostatně až od 15 let. Kromě toho musíte dodržet i určité zásady bezpečnosti. Vždycky byste měli mít přilbu a koloběžka musí být vybavená světly a odrazkami. 

Koloběžky, které mají maximální konstrukční rychlost do 25 km/h a výkon do 1000 W, jsou ve stejné kategorii, jako jízdní kola a elektrokola. Abyste s nimi mohli jezdit, nepotřebujete ani řidičský průkaz, ani povinné ručení. Držte se ale mimo chodník a nepouštějte se na silnici čistě pro motorová vozidla, je to nebezpečné a navíc zakázané. 

Na řízení koloběžky, která má maximální konstrukční rychlost vyšší jak 25 km/h a výkon nad 1000 W potřebujete řidičský průkaz skupiny B, nebo řidičský průkaz skupiny AM (pro slabší motorky) a jezdit můžete kdekoliv s výjimkou chodníků a stezek pro chodce. 

Samozřejmostí je nejezdit pod vlivem alkoholu a  omamných látek a dodržování pravidel silničního provozu.

 

Kdy potřebujte povinné ručení pro elektrokoloběžku?

 

Povinné ručení je druh pojištění, díky kterému máte finančně pokryté škody v případě dopravních nehod, které zaviníte. Vzhledem k tomu, že nehod s účastí koloběžek v Česku dramaticky přibývá, byla jen otázka času, kdy povinné ručení budou muset platit i jejich majitelé.

Podle zákona o povinném ručení, který platí od dubna 2024, musí mít sjednané povinné ručení každá koloběžka, která má maximální konstrukční rychlost vyšší jak 25 km/h a výkon přesahuje 1000 W. Jak na to, to vám poradí v kterékoliv pojišťovně.

SPZ zatím elektrokoloběžky nedostanou a technická prohlídka se zatím také nevyžaduje. 

 

A co elektrokola? 

 

I když schopný cyklista na elektrokole jezdce na městské koloběžce hravě předhoní, pořád se tyto dopravní prostředky řadí mezi jízdní kola. Zákon totiž bere v úvahu, že pro jízdu musíte vyvinout aspoň trochu fyzické námahy, a elektromotor vám jen pomáhá (i když pravověrní cyklisté s tím nebudou úplně souhlasit). Na elektrokolo nepotřebujete ani řidičský průkaz, ani povinné ručení. 

Celkově jsou elektrokola mnohem všestrannější, než koloběžky. Využijete je k cestě do práce, ale i na delší výlety s rodinou, kdy se konečně nebudete muset při stoupání do kopce spoléhat jen na svou fyzičku a navíc zvládnete delší trasy. Jsou i bezpečnější, přece jen silná konstrukce ledaco vydrží a navíc s odpružením lehce sjedete i terénní úseky cest. 

Doporučujeme ale dodržovat všechna pravidla pro bezpečnou jízdu, zejména koupit si opravdu kvalitní přilbu, dávat pozor v rušném městském provozu a ideálně jezdit především po cyklostezkách. 

Chcete jarní sezónu začít s novým elektrokolem nebo koloběžkou? Podívejte se na naši nabídku. Navíc máme i příslušenství pro transport autem. Objednejte si co nejdřív, ať můžete vyrazit na výlet! 


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.